Flisepest på terrassen – sådan kommer du af med det

Flisepest på terrassen er ikke nemt at komme af med, men der er et par løsninger, der kan bruges mod de hvide pletter. Du kan læse mere om det i artiklen herunder.

Hvad er flisepest?

Flisepest også kaldet lav, er en dobbelt organisme, som består af en svamp, der lever i symbiose med en grøn- eller blågrønalge. Der findes ca. 900 arter af lav i Danmark, og de lever bedst i fugtige omgivelser, samt steder med skygge.

Selv om lav lever af sollys, kan direkte sol godt tørre laven ud og dermed fjerne den fugt, de også er afhængige af. Derfor kan du til en vis grad modvirke flisepest, hvis din terrasse ligger i åben sol.

Hvorfor bliver terrassen så nemt ramt af flisepest?

Flisepest er i modsætning til svampe og svampetyper ikke er afhængig af organisk næring for at overleve, men overlever gennem deres optagelse af solens lys. De lever også af vand og fugt, og derfor er de sværere at bekæmpe end alger. Det er jo svært at fjerne lys fra områder, hvor der er flisepest, fx på terrassen, og fugten kan de optage fra luften.

Hvordan slipper man af med flisepest?

Er der flisepest på terrassen, kan det være svært at komme af med igen, men der er metoder og værktøjer der kan hjælpe dig.

2 effektive metoder er: Flydende fliserens og Terrassevaskeren.

Terrassevaskeren fjerner flisepest en anelse bedre end fliserens i første omgang. Men fliserens har det bedste langtidsholdbare resultat, som er set efter man har givet terrassen et halvt år. Fliserens virker ved, at du hælder den opblandede rens på området, lader den virke og skrubber grundigt efter med en kost eller børste med stive hår. Derefter skal der skylles efter med vand.
Med terrassevaskeren bruger man vand til at fjerne snavs, belægninger og flisepest. Efter man har givet det en omgang med vaskeren, skyller man efter med vand. Med terrassevaskeren bruges der ikke nogen kemi, hvilket mange mennesker foretrækker, hvis de f.eks. ejer husdyr, eller har små børn.

Man kan også bruge brun sæbe og en kost, eller sand og en kost, men ingen af disse metoder er særligt effektive.

Tanken bag brugen er sand, er at det fungerer ligesom sandpapir og simpelthen “sliber” overfladen på fliserne. Brun sæbe og kost fjerner en smule bedre end sand, men flisepesten vender hurtigt tilbage, ved brug af denne metode.

Få professionel hjælp med fliserens

Virker opgaven større end du kan klare, eller har du blot ikke tid til at passe terrassen, kan du med fordel benytte dig, af et firma der tilbyder fliserens med imprægnering. Imprægnering er en efterbehandling, der forsegler dine fliser og gør dem modstandsdygtige over for alger og flisepest. Mange af de professionelle firmaer tilbyder også garantiordning og eftersyn, som man kan vælge, hvis man ønsker opfølgning på sin terrasse. Fliserens er bevist til, at være forebyggende mod fremtidige alger.

Bekæmp det med grus om vinteren

Mange kilder rundt om på nettet, fortæller om gode erfaringer og oplevelser med at efterlade grus på de pestramte fliser om vinteren. Når gruset så fjernes i foråret, har det taget meget af flisepesten med sig. Man mener at grunden til dette er, at der bliver skygget for solens lys. Hæmningen af lys dræber flisepesten, da den ikke får noget næring fra solen, med gruset som dække.

Undgå højtryksrenseren

Det anbefales, at man IKKE bruger den almindelige højtryksrenser til at fjerne flisepest. Den koncentrerede stråle ridser og ødelægger flisernes overflade og gør dem endnu mere modtagelige for flisepest.

Ved højtryksspuling bliver overfladen nemlig mere ru og derfor kan vand og fugt nemmere samle sig. Derfor bør man kun bruge en højtryksrenser, monteret med en terrassevasker, også kendt som patio cleaner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *